Julbord och julklappar - men med skattebegränsningar
Julbord och julklappar – men med skattebegränsningar (Bild: Pixabay)

Här är vad som gäller när företag ger julklappar och bjuder på julbord 2019. Vi tar upp några av de vanliga frågorna med reglerna som gäller i år. Alla belopp som anges är per person.

 

Julgåvor till personal

En anställd kan få en julgåva som skattefri förmån upp till 450 kr inkl. moms.

Om värdet är högre än 450 kr, t.ex. 500 kr, så blir hela beloppet en skattepliktig förmån för den anställde. Företaget måste i så fall också betala arbetsgivaravgifter och dra preliminärskatt på förmånsvärdet.

Beloppet 450 kr avser vad den skulle ha kostat den anställde att köpa motsvarande vara eller tjänst, alltså inte kostnaden efter mängdrabatter etc. för företaget.

Julgåvan kan i princip vara vad som helst utom kontanter, eller något som kan jämföras med kontanter.

Ett presentkort på RUT-arbete värt 450 kr går bra. Det innebär att presentkortet kan betala RUT-arbeten värda upp till 900 kr inkl. moms!

 

Julgåvor till organisationer

Gåvor är inte avdragsgilla för företag. Om företaget väljer att skänka en gåva till välgörande ändamål, i stället för julgåvor till personalen, så blir alltså gåvan inte avdragsgillt för företaget.

 

Julgåvor till kunder

Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla i sig. Det finns undantag om företaget överlämnar gåvan som representation eller vid jubileum och för reklamgåvor. Då får du avdrag upp till 300 kr exkl. moms. Det finns rättsfall med högre godkända belopp, när domstolen har ansett att det är skäligt.

Dyrbara gåvor är inte avdragsgilla. Dessutom kan de bli betraktade som mutor.

 

Julfest för anställda

Julbord etc. är skattefritt för anställda, deras familjemedlemmar och för pensionerade tidigare anställda.

Julbord räknas som intern representation. Det blir inget avdrag för maten och drycken. Företaget kan däremot dra av upp till 180 kr exkl. moms för kringkostnader för julfesten, som hyra, musik och föreställning.

 

Julfest för kunder

Julbord etc. för kunder kan vara representation. Kostnaden för mat och dryck är i så fall inte avdragsgill, men företaget kan dra av moms upp till ett underlag på 300 kr.

 

Kontakta oss om du har frågor om julklappar och julbord

Du är välkommen att tala med din kontaktperson hos oss om dina idéer till julgåvor och julfester och hur de kan bli behandlade skattemässigt i företaget.

Kommentarsfunktionen är avstängd.