kalender datum kvarskatt restskatt

Skatteverket har lagt om rutinerna för skattebesked och betalningar av skatt från och med 2016.

Denna information är viktig framför allt för dig som har kvarskatt (dvs. har betalat för låg preliminärskatt och nu måste betala mer) och som nu måste betala tidigare än planerat.

Se upp med att kvarskatt måste betalas tidigare

Företagare som tidigare fått sitt skattebesked i december varje år ska i år och framåt få skattebeskedet redan i september, tre månader tidigare.

Skatteverket strävar efter att ge snabbare besked om skatten. Den som har skatt att få tillbaka får också pengarna samtidigt med skattebeskedet.

Den stora baksidan av myntet är att den som har kvarskatt också måste betala tre månader tidigare.

När kommer skattebeskedet och utbetalningen? När måste kvarskatten betalas?

Så här ser rutinerna ut:

 • Skattebesked och återbetalning före midsommar
  • Om deklaration har gjorts via Skatteverkets e-tjänst och senast den 2 maj, och
  • … om du har anslutit bankkonto till ditt skattekonto, och
  • … om du har skatt att få tillbaka
 • Skattebesked och återbetalning i september
  • Gäller dig företagare som inte fick skattebesked och återbetalning före midsommar, och
  • … om du har skatt att få tillbaka
 • Skattebesked i september och betalning av kvarskatt i december
  • Gäller dig företagare som har kvarskatt
  • Skatten ska normalt sett betalas senast den 12 december, men andra datum kan förekomma – Kolla ditt datum i skattebeskedet eller ditt skattekonto på Skatteverkets hemsida!

På sidan Viktiga datum hittar du alltid uppdaterade uppgifter!

Skattebeskedet kan komma senare, t.ex. därför att det pågår en diskussion mellan dig och Skatteverket om din inkomstdeklaration. Principen är att kvarskatt ska betalas inom 90 dagar efter att du får skattebeskedet.

Kolla ditt datum och din ränta

Kolla vilket datum just din kvarskatt ska vara betald. Det står i skattebeskedet och i e-tjänsten Skattebesked på Skatteverkets hemsida.

I e-tjänsten Skattebesked kan du också kolla hur mycket ränta som ska betalas, beroende på vilken dag du betalar. Om du kan och vill får du nämligen betala tidigare och då sjunker räntan.

Räntan för kvarskatt är för närvarande 1,25 procent fram till dagen den ska betalas. Om du fortfarande har kvarskatt obetald efter sista betalningsdagen stiger räntan kraftigt, för närvarande till 16,25 procent. Det är alltså viktigt att göra allt du kan för att klara betalningen i tid, eller att söka anstånd (se nästa avsnitt).

Har du hög kvarskatt?

Har du hög kvarskatt att betala och har räknat med att göra det i mars, enligt de gamla rutinerna? Om du nu får problem med att betala redan i december, enligt de nya rutinerna, bör du ansöka om anstånd med betalningen.

Ansökan om anstånd görs hos Skatteverket. Om du får anstånd med betalningen så är räntan 1,25 procent fram till den dag du ska betala enligt anståndet, i stället för 16,25 procent som räntan annars hade blivit efter den sista ordinarie dagen för betalning. Just i år bör införandet av de nya rutinerna vara ett starkt argument för att få anstånd.

Självklart kan vi hjälpa dig med ansökan till Skatteverket. Tala med din kontaktperson hos oss!

Kontakt 

Kommentarsfunktionen är avstängd.