Lättare att genomföra generationsskifte i aktiebolag
Lättare att genomföra generationsskifte i aktiebolag (bild: Pxhere)

Från den 1 juli 2019 ska det bli rättvisare beskattning vid generationsskifte i aktiebolag. Regeringen har lämnat ett färdigt förslag till riksdagen i propositionen Nya skatteregler för ägarskiften mellan närstående i fåmansföretag den 7 mars 2019.

Riksdagen planerar att fatta beslut om de nya skattereglerna den 8 maj 2019. Förslaget förväntas ha bred majoritet i riksdagen.

Uppdatering 2019-05-09: Riksdagen antag propositionen i går enligt plan (Nya skattereglerna för generationsskifte beslutade), och helt enligt vår beskrivning i artikeln här nedanför.

 

Dagens regler vid försäljning av aktiebolag

Om du driver verksamhet i ett aktiebolag och säljer bolaget med verksamheten så beskattas vinst på försäljningen av aktierna enligt fåab-reglerna med följande skattesatser (se mer i vår kortfakta-sida Utdelning från och försäljning av aktiebolag):

 1. 0 % för anskaffningsvärdet
  • … som du drar av från försäljningsbeloppet
 2. 20 % som inkomst av kapital
  • … på vinst inom utdelningsutrymmet
 3. Full inkomstskatt som inkomst av tjänst
  • … på vinst utöver utdelningsutrymmet (2) upp till ett tak på 100 inkomstbasbelopp
  • 2019: 100 x 64 400 kr = 6 440 000 kr
 4. 30 % som inkomst av kapital
  • … på vinst utöver taket för full inkomstskatt (3)

Komplicerat? Ja, men lugn. Vi hjälper dig med beräkningarna i just ditt fall.

 

Lägre skatt vid extern försäljning via ett nytt aktiebolag

Många väljer inför en försäljning att först sälja sina aktier till ett eget, nytt aktiebolag för anskaffningsvärdet (1) och utdelningsutrymmet (2), men inte mer. Det blir alltså ingen skattepliktig vinst privat enligt (3) och (4). Det egna bolaget säljer sedan aktierna i det gamla bolaget, med verksamheten i, till en extern köpare. Vinsten som det egna nya bolaget gör beskattas inte om det hanteras rätt. Sedan väntar säljaren i fem år, varefter vinsten kan tas ut till 25 % skatt i sin helhet privat om alla villkor för det uppfylls. Betydligt lägre än enligt (3) och (4) ovan, alltså.

Vi har hjälpt många kunder genomföra sådana affärer.

 

Fortsatt hög skatt vid generationsskifte

Nu kommer kruxet. Om det nya bolaget säljer aktierna till någon inom familjen eller släkten, alltså till någon närstående, så kan vinsten aldrig tas ut till 25 % skatt, utan beskattningen enligt (2-4) fortsätter att gälla. Orsaken? Därför att en närstående fortsätter att bedriva verksamheten.

 

Nya skatteförslaget ska minska orättvisan från 1 juli

Skatteförslaget innebär att om bolaget med verksamheten i säljs till en närstående så ska försäljningen beskattas på samma sätt som vid extern försäljning. Då kan säljaren komma åt den lägre skatten på 25 % efter fem år.

Skatteförslaget gäller dock inte vid överlåtelse till ägarens make. Det finns fler villkor och detaljer, men här har du fått huvuddragen.

De nya reglerna ska gälla överlåtelser från och med den 1 juli 2019.

 

Månadens Nyheter på YouTube

Vi berättar varje månad om vilka nyheter som är på gång för dig företagare, men också vad som är beslutat och när det börjar gälla i Månadens Nyheter på vår YouTube-kanal. Välkommen att titta och att prenumerera på kanalen!

 

Kontakta oss om hur de nya skattereglerna för generationsskifte påverkar just dig

Du är välkommen att tala med din kontaktperson hos oss om din planering. Vi hjälper dig att genomföra ditt generationsskifte!

Kommentarsfunktionen är avstängd.