pension pensionssparande

2016 är första året helt utan privat avdrag för pensionssparande, efter flera år av successivt minskade avdrag. Ändå har över 317 000 privatpersoner betalat till privat pensionssparande under 2016, enligt kontrolluppgifter till Skatteverket.

Några få av dem saknar pensionsrätt i sin anställning och kan då få avdrag privat, men de allra flesta är privatpersoner som inte får något avdrag alls. Däremot blir de inkomstbeskattade den dagen de får ut pensionen, vilket alltså är en dålig affär.

 

Ändra ditt privata pensionssparande

Vi hoppas att du inte hör till dessa personer, som sparar låsta pengar utan avdrag men blir beskattad när pengarna betalas ut. Vi har informerat flera gånger för att hjälpa dig undvika fällan. Se bland annat dessa artiklar.

Om du är anställd och trots allt har en privat pensionsförsäkring så bör du absolut stoppa sparandet i den. Det du redan har sparat får du behålla i ett så kallat fribrev, så att du inte förlorar något utan får ut pengarna när du blir pensionär. Men fortsatt sparande bör du göra på andra sätt, t.ex. spara i värdepapper, fonder eller kapitalförsäkring till lämplig risk, amortera bostadslån, eller löneväxla en del av din lön mot pensionssparande som arbetsgivaren gör åt dig.

Om du är företagare fortsätter du läsa nästa avsnitt.

 

Företagare kan pensionsspara

Det är avdraget för privat pensionssparande som har slopats, inte avdraget för pensionssparande i företag. Du som har företag kan lugnt fortsätta med ditt pensionssparande, så länge det är företaget som betalar.

Du som är näringsidkare (har enskild firma eller är delägare i handelsbolag) kan också fortsätta pensionsspara med avdrag i näringsverksamheten. Näringsidkare ingår därför inte bland de 317 000 privatpersoner som Skatteverket varnar för att de har sparat utan avdragsrätt.

Även du företagare har nytta av att amortera bostadslån privat, som en del i ditt pensionssparande.

 

Kontakta oss

Diskutera pensionsstrategin med din kontaktperson hos oss, som ett led i resultatplaneringen för ditt företag och din privata inkomstplanering!

Kommentarsfunktionen är avstängd.