Skatteverkets årliga kontroller
Skatteverkets årliga kontroller (Bild: Pixabay)

Skatteverket (SKV) gått ut med vilka områden de kommer att granska särskilt under 2019.

 

Självrättelser

Är du osäker på om du har deklarerat rätt på något av områdena? Vi kan hjälpa dig med självrättelse. Med en självrättelse som godkänns av SKV undviker du risken för skattetillägg eller åtal för skattebrott.

SKV har ännu inte gått ut med att någon av dessa generella kontroller är sådana som begränsar tiden för självrättelse till 2 månader (se vår artikel Skattetillägg på självrättelser beslutat). Tills vidare gäller då den allmänna regeln att skattetillägg inte får tas ut om den skattskyldige har gjort en rättelse på eget initiativ (självrättelse) senast under det sjätte året efter beskattningsåret rättelsen gäller. Fel i en deklaration 2012 kan alltså rättas på eget initiativ till och med 2018. En självrättelse kan dock inte göras längre om SKV har sänt ut en förfrågan eller ett beslut om revision.

 

Osund konkurrens

SKV deltar i myndighetssamverkan mot osund konkurrens. Tillsammans med 7 andra myndigheter samarbetar man för att motarbeta svartarbete, arbetsmiljöfusk och exploatering av arbetskraft.

 

Svartarbete

Branscher med stor risk för svartarbete granskas.

  • Byggbranschen
  • Bilverkstäder
  • Restauranger
  • Skönhetsbranschen

Det blir kontroller på arbetsplatser. Dessutom ska förebyggande arbete bedrivas vid upphandlingar. SKV förväntar sig att de nya reglerna om arbetsgivardeklarationer på individnivå varje månad (AGI) tillsammans med personalliggare ska öka möjligheterna att upptäcka fel och fusk.

 

Byggbranschen

SKV ägnar över 80 % av sitt förebyggande arbete åt byggbranschen. Skattefelet uppskattas till 10 miljarder. Årets kontroller är på följande områden.

  • Personalliggare
  • AGI
  • ROT-avdrag
  • Byggnationer Nordkalotten
  • Samverkan Osund konkurrens

 

Folkbokföringen

Cirka 200 ärenden om misstänkta falska identiteter utreds och den utökade kontrollen av pass och id-kort fortsätter.

Cirka 75 % av id-brotten handlar om kapning av kort och konton.

SKV arbetar för en förbättrad helhetssyn på kontroll i folkbokföringen. Verktygen är tidig kontroll, utvecklade system, myndighetssamarbete och förslag till regeländringar.

 

Punktskatter

Spelskatten, som är ny för i år, kontrolleras för spelbolag som vänder sig till svenska spelare. Spelbolagen ska betala 18 % spelskatt på sin behållning, spelaren betalar ingen vinstskatt.

Privatpersoner som spelar hos spelbolag utan licens ska däremot betala skatt på vinster över 100 kr som inkomst av kapital. Spelbolaget betalar skatt i landet där företaget har sitt säte.

2018 höjdes skatten med över 100 mkr när SKV kontrollerade fel och fusk inom punktskatter för alkohol, tobak och bränsle. Kontrollerna fortsätter.

 

Kryptovalutor

Handeln med kryptovalutor granskas, även för tidigare år. En stor andel av handeln deklareras inte, så kontrollerna utökas.

3 000 personer deklarerade handel för 2,5 miljarder 2017, men många deklarerar inte alls. 400 utredningar startades 2018. Det har också kommit in fler självrättelser.

 

Internethandel

Företag som säljer produkter via större marknadsplatser på internet kommer att kontrolleras.

 

Influencers

Företag som marknadsför sina produkter via influencers (till exempel i sociala medier) ska kontrolleras.

Medieköparen ska lämna AGI och betala arbetsgivaravgifter. Influencern ska betala skatt som inkomst av tjänst.

 

Kontakta oss om rättelser

Är du osäker på uppgifter som du har lämnat till Skatteverket? Du är välkommen att ta upp funderingarna med din kontaktperson hos oss! Vi kan till exempel hjälpa dig att göra en ”rättelse på eget initiativ”, eller ännu hellre att deklarera rätt från början!

Kommentarsfunktionen är avstängd.