Sommarjobba med låg eller ingen skatt
Sommarjobba med låg eller ingen skatt (Bild: Flickr)

Räknar du med mindre än 19 670 kr i årsinkomst under 2019? Då blir det ingen inkomstskatt alls och du behöver inte heller deklarera*.

Den här inkomstgränsen gäller alla, men brukar oftast vara aktuell för ungdomar som ska sommarjobba.

* Om du får en deklarationsblankett från Skatteverket, eller om du har haft andra inkomster, måste du dock deklarera även om årslönen understiger 19 670 kr!

 

Intyg för att du ska slippa skatteavdrag

Om du räknar med att ligga under gränsen 19 670 kr i årsinkomst behöver du skaffa ett intyg från Skatteverket för att arbetsgivaren ska slippa dra preliminärskatt från din lön. Tänk på att ordna intyget i god tid före första löneutbetalningen!

 

Jämkning för att du ska få lägre skatteavdrag

Tips! Skatten är fortfarande mycket låg på årsinkomster upp till 60 000 – 70 000 kr. Tack vare jobbskatteavdraget betalar du fortfarande ingen kommunalskatt på den nivån, bara allmän pensionsavgift, begravningsavgift och public serviceavgift. Den exakta gränsen varierar något beroende på var du är bosatt.

Exempel: Årsinkomst 65 000 kr (bosatt i Stockholm) medför avgifter på 4 941 kr. Av bruttolönen på 65 000 kr får du alltså behålla 60 059 kr netto, eller drygt 92 %!

Tänk bara på att ansöka om jämkning, så att arbetsgivaren inte behöver dra onödigt hög preliminärskatt från din lön.

 

Ungdomar som arbetar i familjeföretaget

Det är inte säkert att inkomstgränserna vi berättar om här gäller för ungdomar som arbetar i föräldrarnas företag.

I ett fåmansföretag (t.ex. ett ägarlett aktiebolag) blir föräldern med högst inkomst från företaget beskattad även för lön till eget barn under 16 år. Barn som har fyllt 16 år blir däremot beskattad självständigt förutsatt att lönen är marknadsmässig, men eventuell ytterligare lön som inte är marknadsmässig beskattas hos föräldern med högst inkomst från företaget.

Arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter på inkomster på 1 000 kr eller mer per person och år, precis som till personer utanför familjen. Även om inkomsten kan vara skattefri upp till 19 670 kr blir det alltså arbetsgivaravgifter på lönen.

I en enskild näringsverksamhet är lön till barn under 16 år inte avdragsgill. Lön till barn som har fyllt 16 år är avdragsgill upp till marknadsmässig nivå och barnet beskattas alltså självständigt.

Inga arbetsgivaravgifter ska betalas för löner som inte är avdragsgilla.

Tips: Betala marknadsmässig lön till egna barn när de arbetar i företaget, från den dagen de har fyllt 16 år. Då kan de utnyttja gränserna för låg skatt eller ingen skatt alls, som vi har berättat om här!

 

Månadens Nyheter på YouTube

Vi berättar varje månad om vilka nyheter som är på gång för dig företagare. Vi visar också vad som är beslutat och när det börjar gälla. Välkommen att titta på Månadens Nyheter och att prenumerera på kanalen!

 

Kontakta oss om intyg eller jämkning från Skatteverket

Du är välkommen att tala med din kontaktperson hos oss om intyg för skattefri inkomst eller jämkning för låg inkomst. Vi hjälper dig också med inkomstplaneringen i familjeföretaget.

Kommentarsfunktionen är avstängd.