Tre personer på bygge
Bild: Mark Potterton, unsplash.com

Växa-stödet, med sänkta arbetsgivaravgifter för företag som gör sin första anställning, ska utökas till att gälla två anställningar.

Företag med bara ägaren som verksam ska alltså kunna växa till två eller tre personer med sänkta arbetsgivaravgifter under stödperioden.

Tre personer på kontor
Bild: Annie Spratt, unsplash.com

Växa-stödet idag

Växa-stödet finns sedan några år tillbaka. Det innebär att företag som gör sin första anställning betalar arbetsgivaravgifter med 10,21 % i stället för 31,42 % av bruttolön och förmåner.

Sänkningen av arbetsgivaravgifterna gäller för ersättningar upp till 25 000 kr per månad, upp till 24 månader från anställningen.

Växa-stödet gäller enskild näringsverksamhet, aktiebolag och handelsbolag.

Det utökade växa-stödet

För att stötta återstarten av ekonomin efter corona-pandemin utökas växa-stödet tillfälligt, så att det kommer att gälla även en andra anställd.

En företagare som driver verksamheten själv kan alltså anställa upp till två personer med sänkta arbetsgivaravgifter under stödperioden.

Utökningen till två personer ska gälla nya anställningar som påbörjas under perioden 1 juli 2021 – 31 december 2022.

 

Tidplan

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Det kommer att ingå i budgetpropositionen för 2021, som kommer att läggas fram på måndag 21 september 2020.

 

Kontakta oss om växa-stöd

Tala gärna med din kontaktperson hos oss om förutsättningarna för växa-stöd till just ditt företag. Vi ber dig dock om förståelse för att förslaget inte är beslutat ännu.

Vi rekommenderar att företag som planerar att anställa gör det i aktiebolagsform. Företagare som driver enskild näringsverksamhet eller handelsbolag bör ombilda till aktiebolag före en expansion, för att begränsa det personliga ansvaret.

Din kontaktperson hittar du på sidan Kontakt.

Kommentarsfunktionen är avstängd.