Nya lagar nästa månad
Nya lagar nästa månad (bild: Wikimedia Commons)

En ny lag börjar gälla den 1 september 2018, som kan vara av intresse för dig både som företagare och privatperson.

  • Räntetak och andra åtgärder för högkostnadskrediter

 

Innehåll

Lagstiftningen skjuter in sig på högkostnadskrediter. En högkostnadskredit är en kredit som har högre ränta än referensräntan ökad med 30 procentenheter. Referensräntan fastställs en gång i halvåret av Riksbanken och är sedan den 1 juli 2016 minus 0,50 %. Det betyder att högkostnadskrediter är för närvarande krediter med högre ränta än 29,50 %.

Räntetak och kostnadstak införs för högkostnadskrediter. Kredit- och dröjsmålsräntor får maximalt vara 40 procentenheter högre än referensräntan, alltså i dagsläget 39,50 %.

Vi talar fortfarande om mycket höga kreditkostnader, men denna lagändring kapar i alla fall de mest extrema topparna. Det är intressant både för dig som företagare och privatperson. Men du bör förstås göra allt du kan för att helt undvika denna typ av krediter. Tala med din rådgivare hos oss om vilka möjligheter du kan ha att lägga om dina krediter till bättre lån!

Förarbetena finns i propositionen Räntetak och andra åtgärder på marknaden för snabblån och andra högkostnadskrediter (prop. 2017/18:72). Den 2 maj 2018 beslöt riksdagen om lagstiftningen, helt enligt propositionen. Den 1 september 2018 börjar de nya reglerna att gälla.

 

Månadens Nyheter på YouTube

Vi har också berättat om lagändringen i Månadens Nyheter på vår YouTube-kanal. Välkommen att titta och att prenumerera på kanalen!

 

Kontakta oss om hur lagändringarna påverkar dig

Du är välkommen att tala med din kontaktperson hos oss om vilka lagändringar som berör dig och på vilket sätt.

Kommentarsfunktionen är avstängd.