Begränsat reformutrymme i 2019 års ekonomiska vårproposition
Begränsat reformutrymme i 2019 års ekonomiska vårproposition (Bild: Pixabay)

Riksdagen beslutade den 18 juni att anta regeringens förslag till 2019 års ekonomiska vårproposition, utan ändringar.

Namnet till trots så handlar vårpropositionen om nästa års budget – närmare bestämt riktlinjerna för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken för 2020. De konkreta förslagen kommer sedan under hösten, i budgetpropositionen för 2020.

Regeringen konstaterar i inledningen att riktlinjerna utgår från januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Nu ska partierna genomföra avtalet.

Vårpropositionen brukar inte innehålla konkreta lagförslag, utan koncentreras på ramarna för det kommande budgetarbetet. Ur innehållet har vi ytterligare stöd för att anställa ungdomar, flygskattens framtid med mera.

Riksdagen fattade alltså beslut om att anta de ekonomiska riktlinjerna i sin helhet, utan ändringar. Det innebär att vår beskrivning i artikeln från den 13 april gäller fullt ut (2019 års ekonomiska vårproposition).

 

Månadens Nyheter på YouTube

Vi berättar varje månad om vilka nyheter som är på gång för dig företagare. Vi visar också vad som är beslutat och när det börjar gälla. Välkommen att titta på Månadens Nyheter och att prenumerera på kanalen!

 

Kontakta oss om vårpropositionen 2019

Du är välkommen att tala med din kontaktperson hos oss om hur riksdagens beslut att anta vårpropositionen 2019, med riktlinjerna för 2020, påverkar dig och ditt företag.

Kommentarsfunktionen är avstängd.