Riksgälden har fastställt statslåneräntan - Det påverkar många av dina skatter
Riksgälden hanterar Företagsakuten

Företagsakuten håller öppet året ut. Möjligheten att få lån med statlig garanti skulle upphöra den 30 september, men regeringen beslutade så sent som den 24 september att förlänga ansökningstiden till den 31 december.

Riksgälden har fått uppdraget att hantera lån med statliga garantier för upp till 100 miljarder kr, men det har gått trögt. Riksgälden öppnade Företagsakuten för ändamålen den 3 april 2020. Fram till den 11 september 2020 har 615 lån beviljats med statlig garanti för sammanlagt 2,24 miljarder. Nu får vi se vad den förlängda öppettiden resulterar i.

 

Ansök hos din vanliga bank

Du ansöker om lån som vanligt hos din bank. Sedan kan din bank ansöka om statlig lånegaranti hos Riksgälden för 70 % av lånet upp till 3 år. Vi har berättat om stödet här.

 

Hellre stöd än lån

Den statliga garantin ska underlätta för företagen att få banklån under coronapandemin. Det kan lösa en akut situation för ditt företag, men vi har ändå listat lånemöjligheten som något att se upp med på sikt, under rubriken ”Skjuta upp skulder”.

 

Många datum att hålla reda på

Vi har listat vilka datum som gäller för coronaåtgärderna för företag. Regeringen har föreslagit förlängningar på flera punkter, men vi inväntar beslut innan vi återkommer med uppdateringar. Redan nu kan vi dock konstatera förlängningen av ansökningstiden för lån med statlig garanti. Om du överväger att söka ett sådan lån så behöver du kontakta din bank i god tid före den 31 december 2020.

 

Kontakta oss om du har frågor om den statliga lånegarantin och ditt företag

Undrar du om du bör ta lån eller ansöka om uppskov med skatter och avgifter? Kontakta oss så hjälper vi dig att om möjligt reda ut begreppen, även om situationen är svår att överblicka för alla. Vi känner dock till ditt företag när du anlitar oss och vi är därför ett bra bollplank för dig. Och vi kan redan nu säga att ett lån kan ge dig bättre kontroll över läget än ett uppskov.

Kommentarsfunktionen är avstängd.