riksdagen amorteringskrav nyhetsbrev vårändringsbudget vårproposition insättningsgaranti budget

Riksdagen har beslutat om skattefrågor som ingår i budgeten för 2017. En rad förändringar som vi redan har berättat om träder alltså i kraft den 1 januari 2017.

Nytt REP-avdrag inom RUT-avdraget

REP-avdrag RUT-avdrag vitvaror

Privatpersoner får skattereduktion, inom ramen för RUT-avdraget, för reparation och underhåll av vitvaror om arbetet utförs i bostaden. Avdraget gäller reparationer som utförs och betalas efter den 31 december 2016. Anpassa dig till de nya reglerna och skaffa dig nya affärschanser för din verksamhet!

Momssänkning för reparationer

momssänkning reparationer kläder hemtextilier

Momsen på reparationer sänks från 25 % till 12 % från den 1 januari 2017. Det ursprungliga förslaget gällde bara mindre reparationer, men beslutet om momssäkning gäller alltså alla reparationer. Anpassa dig till de nya reglerna och skaffa dig nya affärschanser för din verksamhet!

Om du driver verksamhet som kräver kassaregister, tänk på då att uppdatera kassaregistret med den nya momssatsen från den 1 januari.

Slopat avdrag för måltider vid representation

Finansdepartementet föreslår slopat avdrag för representation i form av måltider

Från den 1 januari 2017 får företag inte avdrag från inkomstskatten längre för representationsmåltider. Avdrag kan fortfarande göras för enklare förfriskningar etc.

Samtidigt ändras momsreglerna så att avdrag för moms får göras underlag på upp till 300 kr för måltider och liknande förtäring, trots att måltiderna alltså inte längre är avdragsgilla från inkomstskatten.

Ingen momsregistrering vid låg försäljning

momsregistrering momsbokföring

Små verksamheter, med försäljning upp till 30 tkr om året, behöver inte vara momsregistrerade från 1 januari 2017. De verksamheter som utnyttjar undantaget slipper fakturera moms och har därmed inte heller någon moms att deklarera och betala till Skatteverket.

 

Växa-stöd till först anställd i enskild firma

personal anställd Växa-stöd

Ett växa-stöd inför för enskilda näringsverksamheter (enskilda firmor) som anställer sin första person. Stödet innebär att de bara behöver betala ålderspension (10,21 %) i stället för fulla arbetsgivaravgifter (31,42 %). I vår beskrivning av det nya stödet hittar du också viktiga varningar.

Kontakt

Tala med din kontaktperson hos oss om hur nyheterna berör dig och hur du kan använda dem till din fördel!

Kommentarsfunktionen är avstängd.